Svenska

Nordic Pilgrim - Pilgrim från hav till hav!

Du börjar din pilgrimsvandring vid svenska kusten i Södra Norrland och vandrar över fjällen och norska gränsen till Nidaros - det gamla namnet på Trondheim - vid norska Atlantkusten - från hav till hav! 

www.paxwalk.se


Vägarna har funnits länge, men som pilgrimsleder har de inte använts sedan medeltiden! Våra pilgrimsleder går mot Nidaros, det gamla namnet för Tr

 

Sondheim, Sankt Olofs stad.
 Våra pilgrimsleder är Europeisk kulturväg sedan 2010

ankt Olof var en vikingakung som blev kristen och döptes i Rouen, Frankrike, omkring 1013. Efter att han dödats i slaget vid Stiklestad, norr om Trondheim, den 29 juli 1030 blev han snart betraktad som helgon och pilgrimerna började komma till hans relikskrin i Nidaros. Olofdagen, 29 juli, var och är hans stora festdag. Han ansågs vara både böndernas och sjöfarandes skyddshelgon och du hittar hans bild i nästan alla kyrkor längs våra pilgrimsleder. Efter Gustav Wasas förbud mot pilgrimsvandring har pilgrimerna först de senaste årtionderna återigen börjat hitta stigarna mot Nidaros. Nu upplever vi ett starkt intresse för pilgrimsvandring genom våra bygder.

Varför pilgrimsvandra? För lugnet, stillheten, friheten och närheten till naturen, svarar de flesta. Några går för att uppleva andlighet och närhet till Gud. Andra för att komma ifrån vardagens stress. Ingen är expert på pilgrimsvandring. Alla har chansen att vara pilgrim.

På den här sidan hittar du information om pilgrimsleder, föreningar som kan hjälpa dig att hitta rätt och som ordnar vandringar och verksamhet där du kan vara med! På sidan för "Contacts" hittar du adresser dit du kan vända dig för att få råd och hjälp om vandringen.

Välkommen att vara pilgrim!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.